30 Ocak 2008 Çarşamba

Bağımsız Network nedir?













Bağımsız Network, çağdaş gösteri sanatları alanında faaliyet gösteren bağımsız sanatçılar ve sanat oluşumları ile, İstanbul, Anadolu ve Avrupa’daki kültür-sanat aktörlerini bir araya getirmeyi hedefleyen bir kültür-sanat yönetimi ve kapasite geliştirme projesidir. Proje, Türkiye’de çağdaş gösteri sanatlarının gelişmesi, güçlenmesi ve yaygınlaşması amacıyla, alanın merkezindeki bağımsız sanat üreticileri ile, hemen bir dış halkadaki kültür-sanat aktörlerinin (akademisyenler, eğitmenler, organizatörler, kültür merkezi ve sanat vakfı temsilcileri, festival yöneticileri, fon programları temsilcileri, eleştirmenler, yazarlar, gazete ve dergi editörleri, merkezi ve yerel yönetimlerin kültür temsilcileri) çeşitli formatlarda buluşabilecekleri bir seri karşılaşma olanağı yaratmayı esas alır.

Bu karşılaşmalar aracılığıyla, taraflar arasındaki mevcut iletişim kanallarını kuvvetlendiren bir diyalog başlatılması;
çağdaş gösteri sanatları alanının işleyişine ilişkin sorunların saptanması; oluşturulacak ortak akıl aracılığı ile çözüm için fikirlerin üretilmesi; yeni iletişim ağlarının ve işbirliği olasılıklarının geliştirilmesi; genelde kültür-sanat, özelde gösteri sanatları alanında yaratıcı sivil örgütlenme stratejilerinin harekete geçirilmesi ve mevcut kültür-sanat politikalarına etki edilebilecek bir dönüşüm sürecinin başlatılması hedeflenmektedir.

Projenin Ocak-Haziran 2008 aylarına yayılan programı çerçevesinde:

  • her biri konuya ilişkin seminerlerle desteklenecek olan ve çağdaş gösteri sanatlarında "yayın/eleştiri," "eğitim" ve "kültür yönetimi" konularına odaklanan üç çalıştay;

  • Türkiye'de dans, tiyatro ve performans alanlarındaki mevcut pratiklerin ve estetik eğilimlerin sosyal, politik, tarihsel ve felsefi bağlamlarda yeni bir okumaya tabi tutulması amacını taşıyan üç araştırma atölyesi;

  • tüm çalıştay/atölye süreç ve sonuçlarının kamuya açılacağı genel bir değerlendirme toplantısı hayata geçecektir.

Bunların dışında, "bağımsız bülten" başlıklı aylık bir elektronik bülten, sistematize edilmiş bir veritabanı, ÇGSG üyelerinin etkinliklerine ilişkin bilgi veren bir kısa-film ve bir rapor kitapçığı da projenin somut çıktıları ve uzun vadeli araçları arasında yerlerini alacaktır.

Proje, Hollanda Başkonsolosluğu Matra/KAP Fonu, Chrest Vakfı ve Alman Kültür Merkezi'nin yanısıra Roxy Etkinlik Platformu, Anadolu Kültür A.Ş. - Tütün Deposu, Akbank Sanat Merkezi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, CPM Creative Production Management, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Yönetimi Bölümü, Açık Alan Teknolojisi, Nnaco/Hareket Atölyesi ve Maya Sanat Merkezi tarafından desteklenmektedir. Proje destekçileri listesi açık uçludur; proje tamamlanıncaya dek devreye girecek olan öneri ve katkılarla şekillenmeye devam edecektir.

Proje Geliştirme: Şule Ateş, Zeynep Günsür, Elif Kamışlı, Eylem Ertürk İpek

Proje Koordinasyon: Şafak Uysal (safak@laboratuar.org)

Yayın/Eleştiri Komitesi: Naz Erayda, Gurur Ertem, Zeynep Günsür, Aylin Kalem, Nihal Koldaş, Gülsün Odabaş, Yeşim Ö. Gülan (Deniz Polat)

Eğitim Komitesi: Kemal Bozkurt, Evren Erbatur, Zeynep Günsür, Aylin Kalem, Tuğçe Tuna

Kültür Yönetimi Komitesi: Esra Aysun, Banu Ç. Barutçugil, Damla Hacaloğlu, Gökçe Dervişoğlu, Eylem E. İpek, Elif Kamışlı, Zümray Kutlu, İmre Tezel (Pelin Başaran, Ekmel Ertan, Mihran Tomasyan)

Bağımsız Bülten: İmre Tezel, Şafak Uysal