30 Ocak 2008 Çarşamba

Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi (ÇGSG) nedir?

ÇGSG, Türkiye’de çağdaş gösteri sanatları alanında üretimde bulunan bağımsız sanatçı, kuramcı, eğitimci, kültür yöneticisi ve akademisyenleri bir araya getirerek, bir değişim ve dönüşüm hareketi başlatmayı hedefleyen, kar amacı gütmeyen, sivil bir girişimdir. Hareketi başlatacak uygulama ve projeleri tespit etmek, tarif etmek, planlamak ve uygulamak amacıyla Haziran 2005’de kurulmuş, 2007 Ağustos ayında da kendi derneğini kurarak tüzel kişilik kazanmıştır. Dernek, genel olarak kültür-sanat alanında, özelde ise kültür-sanat yönetimi, organizasyon, eğitim, araştırma, yazın/yayın/eleştiri, arşiv/bellek ve iletişim ağı alanlarında faaliyet göstermektedir.

2005'ten beri düzenli toplantılar yapan ÇGSG, uzun vadede, kendisi ve izleyicisi için aktif, sürekliliği olan bir üretim alanı yaratmayı; yeni ifade biçimlerini araştıran ve seyircisiyle temas edebilen “iş”lerin üretileceği uygun ortamı oluşturmayı; izleyicisini arttırmayı ve yaygınlaştırmayı; yaşadığı dönemin dinamiklerini sorgulamayı; görünür olmayı ve bu görünürlüğü kültürel bir oluşuma dönüştürmeyi; kültür politikalarının oluşturulma ve uygulanma sürecine dahil olmayı; bu yolla sivil toplumun gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Öte yandan ÇGSG, çağdaş sanatın sadece İstanbul’la sınırlı kalmaması, Anadolu şehirlerinde de tanınır, bilinir ve üretilir olmasına yönelik projeler geliştirmek gerektiğini ve öncelikle, çağdaş gösteri sanatları eğitiminin çağın estetik yaklaşımlarını karşılayabilir şekilde yenilenmesine yönelik etkinliklerin, acilen uygulanmaya başlanması gerektiğini düşünmektedir.


Farklılıklara açık bir platform olarak, demokratik bir çerçevede birlikte hareket etmeyi, güç birliği içinde olmayı, gündemle ilişkili olmayı, yenilikçi ve değişime açık olmayı temel değerler olarak benimseyen ÇGSG, çağdaş gösteri sanatlarını “yeni ifade biçimlerini araştıran, varolan kalıpları esneten, özgün, disiplinlerarası işler” olarak tanımlar.

Gerçekleştirilmiş Projeler:

  • ÇGSG Sahne Sanatları Buluşması 01: Oyun Atölyesi – Kadıköy (Mayıs 2007)
  • Beyoğlu Belediyesi Semt Konakları’nda Drama ve Hareket Atölyeleri (Nisan - Haziran 2007)
  • Beyoğlu Belediyesi ile Kültürel Temas – Bağımsız Sanat Konseyine Doğru (2007)

Devam Etmekte Olan Projeler:

  • DirectLink: Sanat Yoluyla Doğrudan Bağlantı (2007 - 2008) / Proje Partneri
  • Roman Gençlerle Sanat Eğitimi (Kasım 2007 - Mayıs 2008)
  • Bağımsız Network (Ocak - Nisan 2008)

Yakın Gelecekteki Projeler:

  • AçıkAlan @ santralistanbul (2008)
  • ÇGSG Sahne Sanatları Buluşması: Anadolu Turneleri (2008 - 2009)
İletişim:
Şule Ateş
suleates@ttmail.com
Elif Kamışlı ekamisli@bilgi.edu.tr
Şafak Uysal
safak@laboratuar.org